Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Особливості державної реєстрації зміни імені через представника
AA

Особливості державної реєстрації зміни імені через представника

Діяльність органів державної реєстрації актів цивільного стану з питань зміни імені (прізвища, власного імені та по батькові) регламентується наступними нормативно-правовими актами:

- ст.295 ЦК України;

- ст. 149 СК України;

- Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.01.2010 року (зі змінами);

- Постановою КМУ від 11.07.2007 року № 915 «Про затвердження Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи (зі змінами);

- Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні (у редакції наказу Мін’юсту України від 24.12.2010 року № 3307/5) (зі змінами).


Постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2022 №1053 до Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи було внесено ряд суттєвих зміни, зокрема:

визначено, що заява про  зміну  імені  подається  громадянином України виключно особисто;

надано можливість подання заяви щодо  зміни прізвища у зв’язку з розірванням шлюбу, що не  було  змінено під час державної реєстрації розірвання шлюбу чи розірвання шлюбу у судовому порядку, справжність підпису заявника на   якій   нотаріально   засвідчена,   через представника  або  шляхом надіслання  поштою. 


До заяви про зміну імені додаються:

      свідоцтво про народження заявника;

     свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі);

     свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано);

     свідоцтва про народження дітей  (у  разі,  коли  заявник  має малолітніх або неповнолітніх дітей);

     свідоцтва про  зміну імені заявника,  батька чи матері,  якщо воно було раніше змінено;

     фотокартка заявника;

     квитанція  про  сплату  державного  мита.

Якщо заява подається представником або надсилається поштою, до неї додається письмове  зобов’язання  заявника, складене у довільній формі, справжність підпису на якому нотаріально засвідчена, про обізнаність заявника щодо встановленої законом відповідальності за повідомлення неправдивих відомостей і необхідність обміну паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон  та  інших  документів  у  разі зміни імені.


Процедура зміни імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи

Громадяни України, які проживають на її території, подають заяви до відділів державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання; громадяни України, які постійно проживають за кордоном, до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

Під час подання заяви про зміну імені працівник відділу державної реєстрації актів цивільного стану звіряє вказані в ній відомості з поданими документами заявника, попереджає його про встановлену законодавством відповідальність за повідомлення неправдивих відомостей і про необхідність обміну паспорта громадянина України.

Для підтвердження достовірності поданих заявником документів відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про зміну імені, додає до зазначених документів відповідні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян або копії відповідних актових записів цивільного стану.

Зміна імені проводиться за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану України відповідних актових записів про народження малолітніх дітей заявника, до яких за наслідками державної реєстрації зміни імені у випадках, встановлених законом, вноситимуться зміни, та їх відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

У разі якщо неможливо витребувати підтвердження відповідності відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян даним паперових носіїв актових записів цивільного стану або копії актових записів цивільного стану у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, державна реєстрація актів цивільного стану підтверджується відповідними свідоцтвами, якщо вони не містять незастережених виправлень, дописок чи явних ознак підробки.

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану надсилає необхідні матеріали до територіального органу Національної поліції України за місцем проживання заявника для надання висновку про можливість зміни імені.

Територіальний орган Національної поліції України за результатами відповідної перевірки, яка проводиться безоплатно, у місячний строк готує та надсилає висновок про можливість зміни імені разом з усіма матеріалами до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Заява про зміну імені розглядається відділом державної реєстрації актів цивільного стану у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк може бути продовжено, але не більш як на три місяці.

Розгляд заяви про зміну імені може бути зупинено у разі потреби у поновленні актових записів про народження малолітніх дітей заявника та внесенні їх відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документів про зміну імені та висновку територіального органу Національної поліції України про можливість зміни імені готує висновок про надання дозволу на зміну імені  або про відмову у зміні імені в двох примірниках, один з яких надсилає заявнику.

У разі надання дозволу на зміну імені заявник у тримісячний строк від дня його надання відділом державної реєстрації актів цивільного стану може звернутися для державної реєстрації зміни імені до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, яким складається актовий запис про зміну імені. Якщо заявник без поважних причин у зазначений строк не звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації зміни імені, дозвіл на зміну імені втрачає силу.


Відмова у наданні дозволу на зміну імені здійснюється з наступних підстав:

здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом;

наявність у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку;

офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника;

подання заявником неправдивих відомостей про себе.

Відмова у наданні дозволу на зміну імені може бути в установленому порядку оскаржена у суді.

Читайте також