Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Небезпечні рослини в Южноукраїнській громаді, які внесені до списку карантинних
AA

Небезпечні рослини в Южноукраїнській громаді, які внесені до списку карантинних

Цього літа через раннє настання спекотного та посушливого періоду прискорилося дозрівання трав.  І тепер особливо стають помітні у полях, палісадниках та на прибудинкових територіях поширені карантинні рослини. У липні ще є час, щоб їх видалити та попередити цвітіння і розмноження. Тому в короткі терміни необхідно очистити земельні ділянки від небезпечних бур’янів.

В межах нашої громади зустрічаються наступні види рослин, які внесені до списку карантинних:

1. Амброзія полинолиста

Це найбільш розповсюджена у області карантинна рослина. Вона завдає значної, в тому числі і економічної шкоди сільгосптоваровиробникам, сильно засмічуючи посіви культур. Пилок, який утворюється при цвітінні амброзії, є сильним алергеном, підсилює в людей загальну алергізованість організму та спричиняє свербіж очей та дихальних шляхів з ризиком астматичних проявів.

Цвітіння та видалення алергічного пилку амброзії почнеться зовсім скоро – в кінці липня, тому видаляти рослину потрібно вже зараз, коли стебла та квітконоси піднялися на рівень 30-50 см та досить помітні у травостої.

Насіння амброзії дуже активно переноситься вітром вкінці вересня, тому з метою попередження розмноження рослину необхідно виривати з коренем та знищувати ще до середини серпня.

 


2. Ценхрус малоквітковий (якірцевий)

Це однорічна рослина, засухостійка, розмножується насінням кулястої форми  (якірцями) з багатьма гострими шипами, які залишаються в гумовому взутті, травмують шкіру тварин та людей. Колючі колоски рослини викликають пухлини та виразки, потрапляючи разом з кормом в ротову порожнину тварин; псують овечу вовну, шерсть тварин, одяг людей, проколюють велосипедні колеса. При збиранні врожаю колючі плоди ценхрусу ранять людей.

Один ценхрус може дати до 2 тис. насінин та активно засмічує всі польові культури, сади, узбіччя доріг, некультивовані землі. У серпні стебла та насінини рослини грубіють і завдають найбільшої шкоди.

На пустирях бур'ян випалюють вогнем. Існують хімічні засоби які знищують бурян на 100%. Добре діє засіювання люцерною.


3. Повитиця польова

Повитиця польова давє дуже велику кількість насіння –до  20 тис. насінин, котрі зберігаються в грунті 5 і більше років. Крім того, має високу здатність до вегетативного розмноження через частини стебел. Видаляти її необхідно відразу при виявленні разом з сусідніми рослинами, на яких вона фіксується, після видалення – знищувати.


4. Борщівник  Сосновського

Це – крупна, висотою до 2,5 метрів рослина родини парасолькових. В нашому південному регіоні він може зустрічатися тільки окремими особинами висотою до 1,5 метрів. Квітне великими суцвіттями – парасолями. Сік борщівників отруйний і  викликає опіки шкіри та дерматити, які називають «опіками». Особливо небезпечний сік борщівника при попаданні в очі, він може спричинити сліпоту, такі випадки зустрічаються у дітей, які використовують порожнисте стебло рослини як телескоп.

Закликаємо бути пильними та вчасно видаляти карантинні рослини, щоб не недопустити їх негативного впливу на людей та навколишнє середовище.

 

Читайте також

Відбулось чергове засідання робочої групи щодо обстеження водних об’єктів (джерел, струмків) на території  Южноукраїнської міської територіальної громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

16 серпня 2024 року у залі виконкому відбулось чергове засідання робочої групи щодо обстеження водни...

Презентували послуги зі створення модулів "Земельний кадастр" та "Адресний реєстр" Южноукраїнської міської територіальної громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні у виконавчому комітеті ТОВ "МагнетікВан Муніципальні Технології" презентували пос...

До Дня відмови від поліетиленових пакетів відбулась акція з обміну пластикових пакетів на екологічні сумки-шопери

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

До Дня відмови від поліетиленових пакетів відділ екології, охорони навколишнього середовища та земел...